Руският президент е на път да постигне целта си

В петък ще стане ясно кой печели Нобеловата награда за мир. Едно обаче е сигурно – неговото име няма да е Владимир Путин – този така отявлен фен на човешките права. Всъщност, господарят на Кремъл няма да бъде особено наскърбен от избора. Сегашната ситуация го устройва напълно. 

 

Той наблюдава опитите на Барак Обама да се оправдава за американската инвазия в различни точки на света. Този носител на Нобелова награда за мир бомбардира Ирак, Сирия и Афганистан. Путин в същото време е спокоен. Той предпочита да прилага свой рафиниран микс от дипломация, пропаганда и военно насилие. В Крим, в Украйна, в Близкия изток, коментира германският вестник "Зюддойче цайтунг". 

 

И това му се отдава. Схващанията на Путин за света не се основават на мира, или поне не в чистия смисъл на думата. Бившият шеф на КГБ е реалист. В същото време той иска да издигне от пепелта руската империя. Иска да бъде възприеман като върховен водач на една сила, чиито интереси не могат да бъдат разклатени нито от САЩ, нито от Европа. Както по времето на Съветския съюз, както по времето на царете. 

 

Затова руският президент може да впише като успех в биографията си анексирането на Крим и разцепването на Украйна, а сега и политиката в Сирия. Първо той успя да спаси главата на Башар Асад, а сега московските пилоти бомбардират противниците на сириеца, отбелязва още изданието. В същото време, с присъствието си в небето, те пречат на американските изтребители да се разпрострат твърде нашироко в Сирия. 

 

Руският президент, без дори да получи язва от притеснение или да предизвика гнева на народа си, подкрепи властта на един деспот, който беше притиснат до стената след четири години на гражданска война. Без помощта на иранците и на „Хизбулла” Асад вече щеше да се намира в изгнание… или на два метра под земята. Сега той все още успява да запази контрола върху малка част от земите си, но отчаяно се нуждае от по-силни другари.

 

В мъките на Асад Путин намира своето щастие. Под наложения от САЩ лозунг „Война срещу терора” амбициозният руснак без притеснение да разположи войски и изтребители на сирийска територия, да гради пристанища и бази… и така да брани властта на Асад. При това биват атакувани тези, които са опасни за лидера – умерени и по-малко умерени бунтовници около големите градове. Някъде накрая в списъка е и „Ислямска държава”, твърди "Зюддойче цайтунг". 

 

Е, на всички е ясно, че мир няма да има. А и в момента той би бил непотребен за Путин. Хаосът в Близкия изток, за който отчасти са виновни и САЩ и европейците, му позволява да осъществява своите маневри. А Асад? Когато вече не е нужен и се превърне в пречка, той ще бъде отстранен от своите другари. Руското Главно разузнаване знае как. По време на инвазията в Афганистан през 1979 г. една от първите жертви беше самият държавен глава, който беше задушен в собственото си легло. Скоро Асад ще разбере за какво точно става въпрос.

 

И ако сирийския лидер трябва да е обзет от тягостни предчувствия, неговият "верен" другар Путин видимо се чувства спокоен. Вижте как лидерът отбеляза рождения си ден!

Редактор: Гергана Тенева