Ще бъдат създадени нови щабове в Унгария и Словакия

 

НАТО одобри днес "доктрината за разширяване на своите сили за реагиране до 40 000 души, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. По думите му „Алиансът ще има също възможност да разгърне група на силите за бързо реагиране“ /Spearhead forces/ в рамките на 48 часа". 

Още по темата

 

Столтенберг говори след днешното заседание на Съвета на НАТО на равнище министри на отбраната. Освен това, НАТО реши да бъдат създадени нови щабове в Унгария и Словакия.

 

„В допълнение към вече съществуващите щабове в Източна Европа /Естония, Латвия, Литва, Полша, България, Румъния/ днес бе прието решение за създаване на нови командни структури в Унгария и Словакия. По такъв начин ние засилихме нашето присъствие в Източна Европа. Това ще облекчи възможността да разгърнем нашите сили както за провеждане на учения, така и в отговор на реални заплахи“, поясни Йенс Столтенберг.

 

"НАТО приветства военните консултации на САЩ и Русия за Сирия. Министърът на отбраната на САЩ ни информира днес за провеждане на консултации с Русия, чиято цел е да се осигури безопасността на пилотите, участващи във въздушните операции в Сирия", заяви още Йенс Столтенберг.