Какво още очаква шофьорите?

 

Битката на държавата с войната по пътищата продължава. Бърз съд, тежки наказания и солени глоби очакват нарушителите. Какво още очаква шофьорите?


Бързи и незабавни наказания на пътя. Това е формулата, по която съвсем скоро ще бъдат санкционирани нарушителите. От движение ще бъдат спирани автомобили, които се управляват от водач с неплатени глоби или ако кара с над 50 км/ч над разрешеното.


Ще се свалят и регистрационните табели още на пътя – за пияните зад волана, както и за шофьори без книжка и за собственици, допуснали колата им да се шофира от водач без книжка или употребил на алкохол.


Двойно скачат глобите за превишена скорост, както и за пияните на пътя. Като ако надвишим максималната скорост с повече от 50 км/ч глобата става 700 лева, а ако ни хванат пияни на пътя можем да отнесем и глоба от 4000 лева. Но ако бъдат платени до две седмици санкциите са наполовина.


„Всеки от нас знае колко му тежи, когато го ударят по джоба. В този смисъл отнемането на автомобила, независимо чия собственост е, би ни дало ефективност и ще има силен превантивен и дисциплиниращ ефект, защото когато Иван знае, че на Георги са му взели автомобила, той ще се замисли дали ще нарушава закона, както го прави всеки един ден”, казва зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.


Свалянето на табелите не е ефективно и ще затрудни нещата. В чужбина можеш да му сложиш номера. Заобикалянето е изключително лесно”, коментира адвокат Иван Тодоров.


По-сурови ще са санкциите и за новите водачи. В първите два месеца зад волана те ще карат с по-малко контролни точки, освен това ще бъдат наказвани, ако бъдат хванати с повече от 0,2 промила алкохол в кръвта. За по-опитните наказанията започват след 0.5 промила.


Тези правила ще важат и за шофьорите, извършващи обществен превоз. Забранява се и спирането на магистрала без да има повреда. А наказания ще има и за водачи, позволили в колата им да се качат пътници без колан.