Инцидентът предизвика километрично задръстване

 

Над 50 коли се удариха във верижна катастрофа в тунел „Витиня” на магистрала „Хемус”. Загинаха трима души. 14 бяха откарани в болница с различни травми, но по-късно през деня част от тях бяха освободени за домашно лечение.   

Още по темата

 

Инцидентът стана малко след 12.30 часа.Товарен автомобил, движещ се с висока скорост, удари микробус, който пътува пред него. След сблъсъка тирът се завърта и запушва движението в тунела и така се стига до верижната катастрофа. Инцидентът предизвика километрично задръстване, в което попада и линейка с донор, бързаща за животоспасяваща операция.

 

Станислава и съпругът й са сред  десетките свидетели на кошмарната катастрофа. Остават невредими, но шокът от преживяното е голям.

 

"Опитахме се да спрем, но колата не спираше по никакъв начин. Тръгнахме да се удряме в стена, за да може да спре колата и да не се качим върху хората", разказа Станислава.

 

Двамата се разминават на косъм, но други нямат късмета им. Един от автомобилите буквално е смазан от тир. В паниката хората започват да тичат към изхода на тунела. 

 

"Напред беше нещо страшно. Тръгнахме да тичаме, но спряхме, защото беше много тихо”, разказа още Станислава.  

 

"Имаше коли, притиснати между тировете. Страшно беше вътре. Шанс беше, че се измъкнахме и ние живи”, обясни друг свидетел на случилото се.

 

 

Часове наред влекачи измъкваха катастрофиралите автомобили, а линейки извозваха ранените. Според главния секретар на МВР Георги Костов причината за инцидента е движение с несъобразена скорост.

 

"В тунела има много разлято масло, но то е следствие от катастрофата, а не причина за нея”, обясни Костов.

 

Движението по автомагистрала „Хемус” беше блокирано в продължение на часове. Стотици превозни средства се озоваха в капан. Наложи се шофьорите да бъдат отклонявани по обходен маршрут. Един километър се изминаваше за около 40 минути. Движението по магистралата в посока София беше пуснато малко преди 18.00 часа, а в посока Варна пътят ще остане затворен през цялата нощ.