Вижте как тя разпознава своя случай и какво влага в думите „по следите на истината”

Какви са разследващите журналисти на Нова? Какво е да си от другата страна и как се действа под прикритие? В следващите дни в поредицата „Нашите разследващи журналисти” ще ви "срещнем" с Тина Ивайлова, Марин Николов, Миролюба Бенатова, Вероника Димитрова, Васил Иванов и Надя Ганчева. 

 

След изключително силен разследващ репортаж на Тина Ивайлова вече са налице и първите арестувани за купуване на гласове на тези избори. Вижте как Тина разпознава своя случай и какво влага тя в думите „по следите на истината”.

 

Твоето разбиране за журналистическо разследване?

 

Всичко трябва да бъде 100% проверено, да си достигнал до всички засегнати страни е задължително. Защото иначе даваме основание на хората, които казват: "Вие сте поръчкови!" Журналистическото разследване трябва да е в полза на обществото или да засяга хората.

 

Още по темата

Откъде най-често идва сигналът?
Невинаги журналистическо разследване се прави по сигнал. Бих се заела с разследване, дори и само ако си задам въпроса: "Как се случва това?" или "Къде отиват тези пари?" или "Как се е стигнало дотук?"

 

Как разпознаваш твоя случай?
Моят случай ме разпознава. Ако искам да разбера какво се случва, ако искам да помогна на някого, стигайки до истината, тогава просто го правя и нещата се получават. Не е лесно да стигнеш до истината, понякога трябва да мислиш като следовател.

 

Вярваш ли, че твой репортаж може да промени системата?
Може да прозвучи идеалистично, но вярвам. Имало е резултати и то не малко. Но до момента не съм направила разследването, което да промени системата. Говорим за по-големи промени. Защото внасянето на промените в Закона за регистрациите (за изборния туризъм) не спря хората, които купуват гласове, да го правят по друг начин.

 

Има ли правосъдие в България?
Има една тромава система, която не работи така, както не само аз искам. Не мога да кажа, че няма правосъдие. Но и не мога да кажа, че ми харесва правосъдието в Българияя.

 

Най-силното ти оръжие?
Да казвам истината.

 

Как "обезоръжаваш" героите на своите разследвания?
С истината и с много факти.

 

Рисковете под прикритие?
Ако искаш да правиш това, не трябва да мислиш за тях. Поне аз не мисля. Още повече, че този адреналин „под прикритие” е най-сладкият. Аз харесвам всякакви екстремни преживявания, но нищо не може да се сравнява с това.

 

Страхуваш ли се, когато стигаш твърде далеч?
В живота ме е страх само от пеперуди. Имам фобия. От нищо друго. За себе си никога не се страхувам. Просто не мисля за това. Но след като приключи всичко, съм се притеснявала главно за хората около мен, за най-близките.

 

Нещото, което ти дава сили да продължиш напред?
Докато ми е интересно, ще продължавам. Дава ми сили и удовлетворението, когато има резултат.