Когато то изтече, мигрантите ще трябва да се върнат в родните си страни

Норвежкото правителство предвижда да издава на лицата, получили убежище в кралството, само петгодишно разрешително за пребиваване, а след изтичането му да ги връща в родните им страни, ако ситуацията там се е подобрила. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието на Норвегия Йоран Калмюр. 

Още по темата

 

За да бъде издавано постоянно разрешително за пребиваване, ще е необходимо основанията за предоставяне на убежище да бъдат разглеждани повторно, уточни той. "Ако пък ситуацията в Сирия или Ирак през това време се подобри, бежанците от тези страни ще трябва да се върнат обратно", подчерта Калмюр.

 

Решението за връщане на даден бежанец в родината ще засяга и всички негови роднини, получили разрешителни за пребиваване с оглед събиране на семейството, съобщава БТА, позовавайки се на информация в ТАСС.

 

По данни, публикувани в понеделник от норвежката служба по имиграцията, през 2015 г. се очаква в страната да бъдат подадени над 25 000 молби за убежище, а идната година - 30 000 при едва 11 500 молби през 2014 г. Според статистиката Норвегия дава убежище на трима от всеки четирима кандидати.