Това сочат данните от международно проучване

Цигареният дим ще предизвика смъртта на 2 милиона китайци през 2030 година, два пъти повече, отколкото е бил броят на жертвите му през 2010 година, установи международно проучване, цитирано от световните агенции.

 

Ако се запази сегашната тенденция, 33 на сто от младите китайци ще починат от тютюнопушене, предвижда екип от специалисти от университета в Оксфорд, от Китайската академия на медицинските науки и от Китайския център за контрол на заболяванията, информира БТА.


"Ако не се вземат бързи и ефикасни мерки срещу цигарения дим, Китай ще бъде изправен пред огромно количество на случаи с преждевременна смърт", коментира един от авторите на проучването проф. Лимин Ли.


Според предвижданията на учените броят на жертвите в Китай, предизвикани от тютюнопушенето, е бил 1 милион през 2010 година, ще достигне 2 милиона през 2030 година и 3 милиона през 2050 година.


В глобален мащаб жертвите на цигарения дим достигат 6 милиона души годишно. Редовните пушачи имат два пъти по-високо ниво на смъртност, в сравнение с непушачите. Те са изложени на висок риск от сърдечносъдови и ракови заболявания.


Смъртността заради тютюнопушенето рязко се повиши в Китай в периода 1990-2010 година. Понастоящем 20 процента от смъртните случаи при мъжете на възраст между 40 и 79 години са вследствие на вредите от тютюна. За сравнение те са били само 10 на сто през 1990 година.