Марин Николов и екипът му извадиха на бял свят схема за продажба на дипломи

 

Корупция в образованието. Директор на училище хвърли оставка след разследване на Нова. Марин Николов и неговият екип разкриха схема за купуване на дипломи за средно образование.

 

Цената на един завършен клас е 600-700 лева, заяви журналистът в студиото на "Новините на Нова", като държавата плаща на тези училища за ученици, които те реално не обучават. 

 

Оказва се, че една диплома за гимназия струва между 1100 и 1200 лева. Екипът на "Разследване" засне със скрита камера 40-годишен мъж от ромски произход, който успява да си

Още по темата

закупи ценния сертификат от директора на училището. Той се представя за строителен работник в чужбина, който няма завършен 8-ми клас, и иска да вземе шофьорска книжка.  

 

"Цялата работа струва около 1100лв. В тези 1100 лв. влиза абсолютно всичко. Намираме ти удостоверение. Не от тука от нашето училище, а от друго място, за където си завършил 7-ми клас", заявява директорът. 


Така кандидатът излиза от кабинета с оферта да получи документ с невярно съдържание за завършен 7-ми клас, да вземе 8-ми без да учи и ходи на училище и да минава изпити с помощ от директора. Трябва само да може да чете и да пише – умения, които придобиваме в края на първи клас. И всичко това - срещу 1100 лв нерегламентирани пари.  А по закон нещата стоят друго яче - ако сме изостанали с учението, а сме над 16 години, ние имаме право на самостоятелна форма на обучение в училище. Такива ученици не са рядкост у нас и всеки струва на държавата малко над 300 лв годишно. Там ученикът задължително държи изпити по всичко, всеки клас  – математика, български и литература, биология, химия и още поне десет предмета.  

 

Пред камерата на Нова заснетият директор на училище отрича всичко.


Още подробности от тази и още оферти за афери в сферата на образованието! Имат ли схемите с индивидуални ученици и ученици фантоми почва у нас? Гледайте ни в неделя вечер в Разследване, след Новините на Нова!

 

Очакваме вашите сигнали за проблемите и корупцията в образованието! Пишете ни в социалните мрежи, както и на сайта ни Novanews.bg!