Основната версия за случилото се е за самоубийствен атентат

 

Близо 90 души са загиналите след две експлозии в столицата на Турция Анкара. Ранените са близо 200.  Най-вероятно извършителите са терористи-самоубийци.

 

Двете експлозии избухнали в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. Взривовете станали под надлез до железопътната гара на Анкара. В съботната сутрин там се събирали за разрешен от властите протест активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации. 

Още по темата

 

Свидетели на трагедията сравняват мястото на експлозиите с бойно поле. Броят на жертвите постоянно нараства. Основната версия е за самоубийствен атентат. Към момента никой не е поел отговорност за терористичния акт.

 

Нападението става по-малко от месец преди насрочените за 1 ноември предсрочните избори в Турция. През последните месеци се задълбочи конфликтът между властите и кюрдската работническа партия. Загинаха над 140 души от турските сили за сигурност, а жертвите сред кюрдски бойци са 1700.

 

От Министерството на външните работи на България съобщават, че сред жертвите и пострадалите няма български граждани.  Междувременно се появиха информации, че още вчера в Twitter е имало предупреждение за експлозиите.