В сферата, свързана със семейните помощи...

Продължават дебатите около новия закон за детето. Родители и организации поискаха допълнителни промени в законопроекта.

 

\"Има сериозно объркване в обществото. Законът за детето прави покана да обърнем внимание не само на своите деца, но и на всички останали, които нямат шанса да растат в нормално семейство\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" Иванка Шалапатова, директор на Фондация \"За нашите деца\". Тя поясни, че чрез закона държавата няма да изземи функциите на родителите и да се намеси в семейството.

 

\"Основната сфера, в която искаме да предложим подобряване, е тази, свързана със семейните помощи. Един от текстовете гласи, че еднократната помощ за превенция и изоставяне на новородено може да се отпуска единствено, ако доходът на семейството е достатъчно нисък. Ние смятаме, че рискът в едно семейство е достатъчно сериозен и има специална методика, с която може да се измери и това трябва да е основанието да се отпуска подобна помощ, а не доходът\", обясни Иванка Шалапатова.

 

\"Обществените дебати показват, че хората смятат, че само родителите трябва да взимат решения по отношение на детето си. Още не можем да се разделим с визията, че детето е дефектен възрастен, което с всякакви мерки трябва да направим човек, така както смятаме\", каза от своя страна Елка Налбантова, психолог и директор \"Развитие\" във Фондация \"За нашите деца\".

 

\"Според съвременните изследвания детето се развива толкова динамично и бързо, че ние не можем да не се съобразим с детството като един много специален период от развитие на човека. Затова и казваме, че възрастните трябва да осигурят права на детето\", допълни Налбантова.