Прокуратурата разпореди проверка след репортаж на Нова за продажба на дипломи

 

Прокуратурата разпореди проверка след репортаж на Нова телевизия за продажба на дипломи. Предаването „Разследване” показа цялата схема, при която директор на училище в Брацигово продава дипломи за основно и средно образование. 

 

На фона на разследването Министерството на образованието прави масови проверките за фиктивно записани ученици. Само за миналата година са направени 235 инспекции на просветните експерти, с които е трябвало да бъде установено колко са фиктивно записаните ученици. 

 

Най-често под лупа се гледат учениците, записани в самостоятелна, дистанционна или вечерна форма на обучение. Именно в самостоятелната форма броят на обучавалите се е бил над 22 000 през миналата година. Проверките вече показват и резултати, някои от тях много фрапиращи. Осем директори са с наказания.

 

Сметките показват, че ако ни трябват две години до взимане на диплома, това ще струва около 1100 лева. Освен тези пари, които е взимал от обучаващите се, директорът на училище „Народни будители” в Брацигово Любомир Георгиев е взимал и от държавата - около 330 лева на ученик. 

 

Регионалният инспекторат вече прави проверка. Едно е ясно - според Министерството на образованието става въпрос за грубо нарушение. 

 

Точно такива случаи са под прицела на МОН и се оказва, че те не са единични. Професионалната гимназия „Цар Иван Асен” в Асеновград е друг такъв пример, но от миналата година. 

 

Проверките на образователното министерство продължават.