Това каза съветникът на главния конструктор на „Алмаз-Антей“ Михаил Малишевски

Резултатите от експериментите на „Алмаз-Антей“ са показали, че катастрофиралият в Донбас малайзийски самолет е бил свален от стари ракети „Бук М-1“, с които руската армия вече не разполага. Това заяви съветникът на главния конструктор на концерна Михаил Малишевский, цитиран от Интерфакс и Агенция "Фокус".

 

Още по темата

Вземайки предвид следите по корпуса, разследването е установило, че ако самолетът е поразен от комплекс „Бук“, то типът ракета трябва да е 9М38, заявил е Малишевский, като е допълнил, че това е по-стар модел ракета, която вече не е на въоръжение в руската армия.

 

От своя страна, генералният директор на концерна Ян Новиков казва, че „недвусмислено е доказано, че ракетата може да е била единствено 9М38 от комплекс „Бук“ и е изстреляна от район, южно от населеното място Зарощинское“.

 

Срокът за експлоатация на последните ракети от този вид на въоръжение в руската армия е изтекъл през 2011 година.

 

Според представителите на "Алмаз-Антей" пътническият „Боинг“ е бил свален над Украйна от район под контрола на украинска част, с по-стара модификация на ракетата „Бук“, в която изобщо няма елементи, представени неизвестно откъде в международното разследване на трагедията, допълва БГНЕС. 

 

Същевременно, премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че в доклада на международните следователи ще бъдат посочени обстоятелствата около катастрофата на полет МН17, а след това под отговорност ще бъдат подведени всички участвали в свалянето на самолета, предаде “Украинская правда“. Това той казва във встъпителното си изказване на заседание на правителството във вторник.