27-годишният Мехмед вкарал в страната 146 чужденци

Съдът в Свиленград остави зад решетките за постоянно 27-годишен младеж, който беше хванат да прекарва нелегални имигранти през границата ни с Турция, съобщават от прокуратурата. 

 

На 20 септември Мехмед З., който кара тир, влиза в страната през "Капитан Андреево". От камиона обаче започват да излизат хора, след като са разбили част от каросерията. 

 

Оказва се, че в тира има 146 души – мъже, жени и деца, на възраст от 3 г. до 15 г., от Ирак и Иран. 

 

Шофьорът Мехмед З. успял да избяга. Обявен е за общодържавно издирване и задържан от полицията в Стара Загора.

 

Младежът вече е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на нелегалните мигранти. Взета му е постоянна мярка „задържане под стража“. 

 

Делото при евентуално обжалване е насрочено за 15 октомври.    

 

Само за десет дни - от 1 до 10 октомври в Районната прокуратура-Свиленград са образувани общо 15 производства срещу хора, нелегално преминали границата, както и три бързи производства срещу хората, които са им помогнали. 

 

„Касае се за преведени групи от хора, между 25 и 30 души, граждани на Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия, между които е имало деца“, обясни Антон Стоянов, районен прокурор на Свиленград. 

 

Петима са с постоянна мярка „задържане под стража“.

 

В Районната прокуратура в Свиленград са образувани и две бързи производства за подпомагане на чужденци да преминават в страната с цел имотна облага. Извършителите са три лица, на които са взети мерки „задържане под стража“, а моторните превозни средства, послужили за извършване на престъпленията, са иззети в полза на държавата.