Това показват данните от последното проучване на "Алфа Рисърч"

 

Висока избирателна активност на местния вот. Поне такива са нагласите на населението според последно социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч".

 

То показва, че 58% от българите се канят да гласуват на 25 октомври. Социолозите отбелязват, че традиционно най-висока е мобилизацията при електората на ДПС – над 90%.

 

Изследването показало още, че над половината избиратели са наясно с възможността за преференциално гласуване. Но едва 25% възнамеряват да се възползват от нея.

 

Всеки 6-ти българин възприема за напълно нормално да получава от политиците помощ в натура. Под формата на намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия.

 

Единствено парите на ръка засега се считат за неприемлив метод. И все пак 7 на сто от анкетираните одобрява тази търговия на гласове. Всеки десети пък твърди, че лично са му предлагали да купят гласа му.

 

Близо половината от българите, които живеят у нас смятат да гласуват на референдума, като 77 на сто от тях ще кажат ДА на електронното гласуване.

 

Нова телевизия призовава - гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот.