Тя е избухнала вляво от носа на пътническия самолет

 

Публикуваха доклада за свалянето на пътническия самолет над Източна Украйна. След месеци разследване, ръководеният от Холандия екип потвърди, че полет МН17 е свален с ракета от Земята. Следователите не посочват кой е виновен, а в Русия оспориха изводите им. 

Още по темата

 

Полет МН17 на Малайзийските авилинии е свален от ракета от зенитен комплекс „Бук”, руско производство. Това обявиха разследващите в Холандия. Ракетата е избухнала вляво от носа на пътническия самолет. Той се е разцепил още във въздуха. Международният екип не посочва извършител на нападението.

 

По въпроса кой е стрелял се води отделно разследване, като резултат от него се чака след няколко  месеца. Заключенията, обявени в Холандия, съвпадат с тезите на повечето западни експерти. Те смятат, че проруските сепаратисти са свалили самолета, мислейки го за украинска военна машина.

 

Москва оспорва тази теза. Паралелно с обявяването на резултатите от холандското разследване, производителят на въпросните руски ракети даде пресконференция.

 

"Днес можем да кажем със сигурност, че самолетът на Малайзийските авиолинии е бил поразен с ракетен комплекс „Бук”, с ракета тип 9М38, изстреляна от село Зарошенское", заяви Ян Новиков, директор на компанията-производител. Според руснаците само Украйна е разполагала с точно този тип ракети за установките „Бук”. 

 

В самолета пътуваха 298 души. Оцелели нямаше. Роднините на загиналите искат да знаят истината за случая, но с напредване на времето губят надежда, че това ще се случи. Брайс Фредрик е един от убитите. Загива с приятелката си, Дейзи, докато отиват на почивка в Бали.

 

Мисля, че всички се страхуват от истината и ако се окаже, че виновна е Русия, може да избухне конфликт”, сподели майката на момчето, Селин Фредерик. Тя все още пази вещите на сина си и не иска да се примири със случилото се. „Трудно е да повярвам, че са мъртви и че няма да се върнат”, споделя тя. Селин си припомня с мъка, че е трябвало да чака седмици, докато синът ѝ бъде идентифициран. Иска да знае истината, въпреки че знае, че това няма да върне загиналите.