Първи кино-литературен фестивал в три града у нас

От 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна ще се проведе първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015. 

 

В дните на фестивала ще се прожектират 14 филма, образци на най-добрите екранизации на книги. На 10 от прожекциите пък публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ хепънинг или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации.  

 

Сред кинолентите във фестивалната програма присъстват вечни кино шедьоври, като "Закуска в Тифани", модерни класики като „Фрида“, „Чуй ме“ (с кино заглавие „Не мърдай“) и „Непосилната лекота на битието“, както и „Никой не се спасява сам”, чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата му на фестивала в Кан тази година.

 

Специални гости ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, една от най-ценените италиански писателки – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито - знаков италиански актьор и режисьор.

 

Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал. Затова целта на организаторите е да предложи едновременно изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към литературата.