Украйна за пореден път обвини бунтовниците от Донбас

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разследването на катастрофата с малайзийския Боинг над Донбас до 1 август 2016 г. Това съобщи ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, предаде ТАСС, цитиран от БТА. 

Още по темата

 

Украйна за пореден път обвини за катастрофата бунтовниците от Донбас. Според Зубко ракетата, поразила Боинга на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", е била изстреляна от територия под контрола на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). 

 

Шефът на украинската комисия заяви, че тя е изстреляна от района на Снежное. Той подкрепи твърденията си с видеоклип с компютърен модел на ситуацията, на който ракетата се движи срещу самолета.

 

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял. Украинците смятат за отговорни руските военни, разположени според тях от Москва в района на конфликта в подкрепа на бунтовниците. Коментирайки холандския доклад, Зубко отхвърли като неоснователни обвиненията към Украйна, че не е затворила своевременно въздушното си пространство.

 

По-рано днес в телефонен разговор украинският президент Петро Порошенко и холандският премиер Марк Рюте обсъдиха по-нататъшния механизъм за разследване на трагедията с Боинга. Те се договориха окончателното решение за него да вземе под внимание наказателното разследване, което се извършва от Украйна, Холандия, Австралия, Малайзия и Белгия.