Анкара и Атина имат дългогодишни спорове за територии в Егейско море

Гърция отхвърли предложението да създаде съвместни патрули с Турция за наблюдение на мигранти в Егейско море.

 

„Ние не можем да обсъждаме идеи, които наскоро са станали известни, като съвместни гръцко-турски патрули по морските граници“, съобщиха в изявление от гръцкото външно министерство, цитирани от "Фрасн прес" и БГНЕС.

 

Анкара и Атина имат дългогодишни спорове за територии и въздушно пространство в Егейско море.

 

В понеделник германският правителствен говорител Щефан Зайберт заяви, че има належаща нужда Анкара и Атина да си сътрудничат, за да следят мрежите на трафиканти, използвани от бежанците при идването им в ЕС.

 

„В момента имаме ситуация, особено в Егейско море между Гърция и Турция, в която границите са отворени в смисъл на това, че трафикантите могат да действат свободно там и което води до поставянето на непосредствен риск на живота на много хора“, каза Зайберт.

 

Гръцкият в. „Катимерини“ съобщи, че Атина се страхува от това, че Анкара може да се възползва от бежанската криза, за да засили присъствието си в Егейско море, където има претенции за морската територия и въздушното пространство около много гръцки острови в близост до границата си.

 

От гръцкото външно министерство обявиха, че са готови да работят с Турция по проследяването на мрежи за трафик на хора, но това ще означава Анкара да споделя информация с тях.

 

По-рано днес агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ съобщи, че на територията на съюза от началото на годината са пристигнали над 710 000 души. В това число влизат и близо 400 000 души, които са пристигнали на гръцките острови от Турция.

 

Много страни-членки на ЕС обвиняват властите в Атина, че не правят нищо, за да спрат мигрантския поток, а точно обратното - Гърция ги транспортира до границите си с Македония, прехвърляйки отговорността си на съседните страни.