Разходите за лечението на един тежко ранен при катастрофа са около 21 000 лв.

 

Лекари искат "Гражданска отговорност" да поскъпне, а парите от това да отидат за лечението на пострадалите при катастрофи. Разходите за лечението на един тежко ранен пациент при катастрофа са около 21 000 лева. Сумата, която плаща Здравната каса обаче, е в пъти по-малка – едва около 2300 лева. 

 

Така терапията на един пострадал остава основно за сметка на болниците. Оттам започва и трупането на дългове. Само Военномедицинска академия е загубила около 550 000 лева от началото на годината за лечението на тежко пострадали.

 

Преди три години кола удря Фани Благоева. Травмата й е сериозна - счупена тазобедрена става. Налага се лекарите да й поставят изкуствена. Така възрастната жена става един от многото българи, за които държавата трябва да плаща. Още по-скъпо струва лечението на пациентите в критично състояние след катастрофа. Парите, които идват от Здравната каса, са твърде малко, за да покрият разходите.

 

От недофинансираното лечение на тежко пострадалите пациенти, които трябва да бъдат спасени, губят болниците. Лекарите обаче не смятат, че финансирането трябва да става по линия на Здравната каса. Затова предлагат да бъде създаден специален фонд или разходите да се покриват от застраховки.

 

Една от идеите на медиците е да се увеличи цената на застраховката „Гражданска отговорност”. 

 

Преди дни здравният министър обяви, че от началото на годината държавата е похарчила над 20 млн. лева за лечението на пациенти, пострадали в катастрофи. Предложението на лекарите за решение на проблема ще бъде внесено в Министерския съвет и здравното ведомство.