Доктори оперираха от сърце мъж, въпреки че пациентът нямал здравни осигуровки

 

Лекари от Русенската болница спасиха мъж с операция на сърцето, въпреки че не са кардиохирурзи. Как специалист по обща хирургия и коремен хирург дадоха шанс за втори живот на един човек, нарушавайки правилата?


Пациентът бил докаран в болницата в Русе с прободна рана в сърцето след битов скандал. Единственият шанс да оживее била спешна операция.


„Опитът за транспорт щеше да завърши с летален изход”, разказа д-р Симеон Симеонов – началник отделение.


В болницата обаче нямало кардиохирург. Въпреки това лекарите решили да не губят време и да направят операцията. Дали шанс за втори живот на Диан.


„Много жив благодарение на докторите. Дадоха всичко от себе си за живота ми. На лявата миокарда имам прорез от нож. Ако не бяха тия доктори кой ще ме спаси”, каза пациентът Диан Тодоров.


А след доброто дело, последвали критики, че операцията не е направена от квалифицирани кардиохирурзи.


„Обучението на всеки общ хирург включва модули по неврохирургия, ортопедия, урология, гръдна гирургия, гнойно-септична хирургия”, добавя д-р Симеон Симеонов – началник отделение.


„С какво трябваше да го водим с космически кораб ли до кардиохирург. Ако стане в Бяла откъде ще им търсим кардиохирург”, попита д-р Антон Въжаров – председател на Български лекарски съюз – Русе.


Докторите действали, така както ги учела Хипократовата клетва, въпреки че пациентът нямал здравни осигуровки.


„Когато линейката е на буркан и се качва на естакадата дали някой от нас мисли по пътека ли идва, със заплащане ли идва или как?”, попита д-р Йосиф Новаков – зам.-председател на съвета на директорите в МБАЛ – Русе.


Диян вече е изписан от болницата и се чувства добре.


Репортер: Олга Василева