Това сочат резултатите от австралийско изследване

Емисиите въглероден диоксид ще доведат до колапс морските видове и хранителната верига в океаните, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от "Франс прес" и БТА.

 

Става въпрос за първото по рода си изследване за глобалния ефект от климатичните промени върху морския свят. В рамките на изследването са анализирани резултатите от близо 600 проучвания върху кораловите рифове, морските водорасли, океаните, водите в Северния ледовит океан и тропиците.


Заключенията на учените от университета в Аделейд са, че окисляването на океаните и климатичното затопляне ще намалят многообразието и броя на видовете.


"Това ще има сериозни последствия върху сегашния ни начин на живот, по-специално върху популациите хора, които живеят по крайбрежията и разчитат на океана, за да се изхранват и търгуват", поясниха авторите на изследването.

 

Те са на мнение, че малко животни ще могат да се приспособят към тези условия с изключение на микроорганизмите, чиито популации би трябвало да нараснат. Ще се стигне до поредица колапси в хранителната верига, прогнозираха учените.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.