Резултатите представиха учени от Тихоокеанския океанологически институт от Руската академия на науките

Спадът на равнището на водата в езерото Байкал е свързано с климатичните промени в азиатския регион, които са довели до значително намаляване на валежите и увеличаване на температурата на въздуха. Тези резултати представиха учени от Тихоокеанския океанологически институт от Далекоизточния филиал на Руската академия на науките, цитирани от ТАСС и БГНЕС.

 

"Съвременният климатичен модел в региона на Азиатско-тихоокеанския регион се характеризира с най-голямо затопляне през лятото, намаляване на валежите през този сезон и на общите годишни валежи в континенталните региони на Азия в умерените ширини, включително и тези в източната и централната част на Сибир, в района на езерото Байкал", разказват за проучването учените.

 

Те подчертават, че "значително намаляване на количествата на валежите през последните няколко години в региона на Байкал, в Монголия и Бурятия, заедно с антропогенните въздействия, са довели до екстремално намаление на речния приток на река Селенга в Байкал, което води до спад в нивото на това уникално езеро". Тази река дава на Байкал до 50 на сто от притока.

 

Допълнително се е влошило положението през тази година, когато в Бурятия горските пожари бушуваха върху големи пространства. Разпространението на пожара в много области увеличи и така необичайно високата температура в региона, което доведе до значително увеличение и на изпарението във водосбора на река Селенга. Освен това, нивото на водата в реката намалява и заради стопанската дейност на територията на Монголия.

 

Промените във валежите и температурата в региона на езерото Байкал са свързани с глобалното изменение на климата. Анализът на данните за атмосферното налягане, което се следи в региона от 70-те години на миналия век, показва, че то нараства, както през зимата, така и през лятото над целия регион на Байкал, с максимум над територията на Монголия, включително над голяма част от басейна на река Селенга, което води до намаляване на валежите и увеличаване на температурата.

 

Понижаването на нивото на водата в най-дълбокото сладководно езеро в света започна през есента на миналата година и продължи до края на април. Тогава равнището на водата спадна до отметка 455,86 м, което е с 14 см по-ниско от минималната стойност, определена за езерото от правителството. След това равнището се повиши леко, но остава на по-ниски стойности - около 456 м. Според Министерството на природните ресурси на Русия притокът на вода в езерото също остава на ниско ниво и възлиза през третото тримесечие на годината само на 42-67 процента от нормалното.