Изненадващо момичетата посягат към него по-често от момчетата

 

Учениците започват да употребяват алкохол още на 13 години, показват данните от ново проучване сред подрастващите у нас. Повече от половината от учениците между 10 до 19 години са посягали вече към алкохола (или 62,6%), като в консумираните напитки се включват не само бирата и виното, но и твърдият алкохол. 

 

Изненадващо момичетата посягат към алкохола по-често от момчетата. В тази връзка родители, учители и психолози започват спешна национална кампания за превенция на ранната употреба на спиртни напитки от подрастващи. 

 

Емануил признава, че е нещо като мода сред учениците да посягат към чашката. Самият той не е привърженик на твърдия алкохол, но първата си бира изпил на 15 години. Цветан пък за първи път опитва алкохол на 14 години. 

 

Според учениците не е особено трудно да си купиш алкохол и без да имаш необходимите за това години. Затова мисията на Емил като учител е да предотврати любопитството на децата към спиртните напитки. 

 

"Родителски срещи в бар" е кампания, в която учители, родители и психолози ще търсят заедно начините за справяне с негативната тенденция при подрастващите. Срещите няма да се провеждат в класната стая, а в истински бар - мястото, на което децата най-често опитват алкохол за първи път. 

 

Самите ученици са по-скоро скептични към идеята. Началото е след броени дни. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова