Те ще говорят и за референдума за оставането на Великобритания в ЕС

 

Милиони хора от Близкия изток се готвят да мигрират, а бежанската вълна може да е много по-мащабна през пролетта. Това предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Съветът ще заседава днес именно, за да търси решение на кризата с бежанците. Там е и премиерът Бойко Борисов.

 

Лидерите на 28-те трябва да минат от думи към дела и да кажат какъв е конкретният им принос за решаване на бежанската криза и кога. Само няколко страни вече изпълняват поетите в Брюксел ангажименти за разпределянето на 160 000 бежанци, пристигнали вече на територията на Общността.

 

„Страните членки дадоха обещания за бежанската криза и сега трябва да ги изпълнят”, каза Франс Тимерман, зам.-председател на ЕК.

 

„Не е достатъчно да се правят само високопарни обещания. Щом си казал „А”, трябва да кажеш и „Б”, каза Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК.

 

От България се очакват експерти, които да участват в подбора на 2100 бежанци и които да помагат в "горещите точки“ за идентификацията и вземането на пръстови отпечатъци. България не е посочила колко хора може да приюти в приемните си центрове, не е казала колко хора може да вземе направо от Сирия  и не е обявила какви пари ще даде за Програмата за прехраната на ООН и за фондовете за Сирия, договорени от европейските лидери.

 

Премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Брюксел директно от Турция, ще отстоява позицията помощите да са насочени към страните извън ЕС като Турция. За Европа е по-изгодно да помага там, откъдето идват бежанците, е преобладаващото мнение в Брюксел, но на първо време трябва да се изпълнят поетите вече ангажименти.

 

Репортер: Антоанета Николова