Според премиера трябва да се помага финансово на Турция, за да задържа мигрантите на своя територия

 

„Бежанските квоти не са никакво решение на въпроса с бежанската вълна. Подобно действие е палеативно, не носи никакъв глобален резултат”. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на ЕС на върха по въпросите на бежанците, предаде БГНЕС.

 

По думите му страната ни е предложила пред европейските лидери дългосрочно решение на проблема.

 

По-добре Европейският съюз да плаща на Турция, за да задържа тя тези хора най-близо до своите родни места, защото ние така или иначе плащаме за тези, които са влезли в България”, обясни Борисов. И допълни, че страната ни държи ролята на ФРОНТЕКС да се усили и ако е необходимо, и България да участва в опазването на границите. 

Още по темата

 

„Надявам се опасенията и страхове в някои държави да отпаднат след посещението на канцлера Меркел в неделя в Турция”, допълни още Борисов.

 

Борисов бе категоричен, че се отчита, че най-бедната страна в Европейския съюз харчи огромни средства от своя бюджет за бежанците. 

 

Пред членовете на Европейския съвет Борисов е заявил, че общността трябва да предприеме незабавни и съвместни действия по проблема. 

 

„Трябва да обсъдим и да намерим решения в дългосрочен план. Релокацията и презаселването представляват само временни мерки, но те не могат и няма да доведат до трайно решение на проблема”, се казва още в позицията на България, изложена от премиера Борисов пред членовете на Европейския съвет. 

 

Механизмът за релокация, който не отчита желанието на бежанците да се заселят в дадена страна, няма да бъде ефективен и ще доведе до вторични движения”, се казва още в позицията. 

 

Освен това според българските власти е необходимо Европа да се съсредоточи върху факторите, които генерират миграцията, да се намери политическо решение на кризите в Сирия, Ирак и Либия, да се стабилизира ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, както и да се предприемат по-решителни действия срещу „Ислямска държава”.

 

В българската позиция се казва още, че ЕС трябва да играе по-активна роля по отношение на конфликта в Сирия, като и да работи за ангажирането на САЩ, Русия, Иран, Турция, Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив. 

 

Според страната ни международната общност трябва да обмисли допълнителни военни действия срещу „Ислямска държава” и пресичане на източниците ѝ на финансиране.

 

Трябва да се вземат мерки за подобряване на условията за живот на сирийските бежанци в страни като Турция, Ливан и Йордания. 

 

България подкрепя идеята за създаване на „горещи точки” не само в Гърция и Италия, но по-важно е тяхното създаване в страните на произход и съседните на тях държави. 

 

Освен това България призовава за адекватно финансиране на Турция, както и на Ливан и Йордания, за да се подпомогне изграждането и поддържането на лагери на техните територии.

 

Що се отнася до миграционния натиск в нашата страна, България настоява за разграничаване на бежанците и икономическите мигранти.