Лидерите обсъждат помощ за Турция

 

Овладяването на бежанската криза е първа точка от дневния ред на лидерите на Европейския съюз. На днешната си среща те ще насочат усилията си към държавите, през които мигрантите преминават. 

 

ЕК постави на масата на 28-те предложение за споразумение с Турция, която да се ангажира да спре потока бежанци към Европа срещу помощ от 3 милиарда евро  и либерализиране на визовия режим.

 

Дали това споразумение ще убеди европейските лидери ще стане ясно в малките часове на ноща. Над 700 0000 са влезлите вече бежанци, а с пролетта се очаква още по голям поток.
Европейските лидери насочат усилията си към страните от където идват и преминават имигрантите.

 

Tурция се оказа ключов играч за овладяване на бежанския поток, защото голям част от мигрантите влизат през нея. Така помощта за южната ни съседка е в основата на разговорите на днешния Европейски съвет. 

Още по темата

 

На турска територия се намират повече от два милиона сирийски бежанци, а пътят към Европа на по-голяма част от мигрантите минава именно през Турция. За да се справи с огромния приток от хора, Анкара поиска 2 милиарда евро от Европа. Сметките на Брюксел сочат, че ще бъде по-евтино да се помогне на страните, от които идват мигрантите, отколкото Европа да се опитва да се справи с най-голямото преселение на хора от Втората световна война насам.

 

"По добре да плаща ЕС на Турция, за да ги задържа най близко до своите родни места тези хора. Ние така или иначе плащаме за тези, които са в България и които са влезли и нощес през КПП-тата. Държим ролята на ФРОНТЕКС да се усили и България да участва в опазването на границите", заяви премиерът Бойко Борисов.

 

Но европейските държави трябва също да изпълнят поетите вече задължения и да обяват с какви средства ще участват в програмата за изхранване на бежанците, във фонда за Сирия и какви средства ще отделят за засилване на охраната по границите.


"Надявам се, че всички държави ще могат да изпълнят финансовата си част. Да се насочи всичко към външните граници - не ми се струва честно разпределение на тежестта", заяви германският канцлер Ангела Меркел. 


И докато лидерите заседаваха, хиляди излязоха по улиците на Брюксел, за да протестират срещу мерките за бюджетни съкращения в Европа и споразумението за свободна търговия между Европа и Съединените щати. 


Премиерът Борисов представи на Съвета рецептата на България за решаване на бежанската криза, но засега не обвързва страната ни с финасово участие. 

 

Репортер: Антоанета Николова