Ранен е мъж, който впоследствие е починал, потвърди за Нова главният секретар на МВР Георги Костов

 

Група от 54 нелегални имигранти, най-вероятно афганистанци, е преминала снощи около 20:00 часа турско-българската граница. Мъжете са забелязани от граничен патрул край град Средец към 22:00 часа. 

 

Патрулът, съставен от трима души, подал сигнал към групата мъже да спрат, но те не са се подчинили. Тогава един от униформените произвежда няколко изстрела и единият чужденец е ранен в тила, предполага се – от рикоширал куршум. По-късно мъжът е починал от раните си.  Останалите нелегални имигранти са задържани. 

 

 

„Това са хора с добра спортна форма, на възраст между 20 и 30 години. Не се изключва те да имат принадлежност към някаква не съвсем хуманитарна организация”, обясни главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова телевизия.

 

Първоначално беше съобщено, че мигрантите са били въоръжени и са проявили агресия спрямо българския граничен патрул, но това не се потвърди. 

 

Заради безпрецедентния досега в България случай, премиерът Бойко Борисов прекрати участието си на Срещата на върха в Брюксел и спешно излетя към България. На Срещата на върха страната ни ще бъде представяна от президента на Латвия Далия Грибускайте.

 

 

Овладяването на бежанската криза е първа точка от дневния ред на лидерите на Европейския съюз:

 

 

Националният полицейски синдикат изрази подкрепа за граничния полицай Вълкан Хамбарлиев.

 

Информация: Десислава Георгиева, Цеца Алексова, Антоанета Николова, Александрина Аврамова