Камерите на столичния КАТ вече втора седмица следят по тротоари и в градинки

 

Още по темата

По сто нарушители, паркирали неправилно, само за ден, заснемат камерите на столичния КАТ, които вече втора седмица следят по тротоари и в градинки.

 

Отиваме в столичния квартал „Лозенец”. Коли - много, места за паркиране – малко. Уравнение с много неизвестни за шофьорите тук.

 

„Буквално се катерят, както се казва, ако може и по къщите отгоре да се качат, само и само да си паркират колите”, възмути се гражданинът Камен Петров.

 

Затова всяко излизане от вкъщи за Васил се превръща в истинско изпитание. Веднъж намерил къде да паркира около къщата си – трудно се решава отново да тръгне.  

 

„Много е трудно. Погледнете за какво става въпрос – ето я моята кола, това е на брат ми колата, ако изляза ей сега – след един час няма паркиране и чакаме 2-3 дни да се освободи място – да можем да паркираме пред вкъщи”, допълни друг гражданин – Васил Дяков.

 

Затова и почти всеки тротоар или градинка тук е паркинг.

 

Заради подобни коли-препятствия преминаването на пешеходците по много от тротоарите в София се превръща почти в мисия невъзможна. На много места дори парковете са превърнати в паркинги и колите спират буквално върху алеите.

 

„Коли - ето - навсякъде – стъпили са на място, където дечица може би трябва да играят”, подчерта Фани Дренчева.

 

За да се освободят тротоарите и градинките от нашествието на колите – всеки нарушител вече се снима от камерите в патрулките.

 

„Колегите минават първо по определения участък – заснемат първо знака, който доказва, че е забранено спирането в този участък и заснемат всички автомобили, които са паркирали на пътното платно”, обясни Тенчо Тенев – началник на Пътна полиция – София.

 

Само за една работна седмица камерите са хванали почти 500 нарушители.

 

„Изпращаме покани на виновните водачи да дойдат при нас да им връчим фишовете, които сме им съставили", каза Тенев.

 

А след фиша следва глоба – от 20 до 50 лева. А за по-тежките нарушения – и акт. Камен приветства мерките, но иска и решение на уравнението: „Наистина е много неприятно за паркиране – търсим, обикаляме, пускаме аварийки, слагаме визитки. Няма паркинги обществени, а всяко семейство има поне по два автомобила”.

 

Въпреки че нарушителите са много, след като КАТ затегна контрола – поне шофьорите, позволили си да спират по спирки и да пречат на градския транспорт, намаляват. 

 

Очакваме вашите кадри от неправилно паркирали автомобили! Изпращайте ни снимки и видеа в "Моята новина".