Говорителят на организацията Адриан Едуардс съобщи, че тази сутрин хората са се върнали на работа

Заради сблъсъци на пункта за регистрация на имигранти на гръцкия остров Лесбос - Мория, служителите на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците бяха временно евакуиран снощи, съобщи БГНЕС.

 

Говорителят на организацията Адриан Едуардс съобщи, че тази сутрин служителите са се върнали на работа.

 

Насилието избухнало, когато двама мъже се опитали да заобиколят преградите за достъп на бежанци до бюрата за регистрация. Полицията се е намесила за справянето с безредиците, които продължили до вечерта. Настаняването е било временно спряно до вечерта.

 

Едуардс подчерта, че инцидентът "още веднъж показва спешната необходимост от създаване на подходящи приемни центрове в Гърция. Тъй като потокът от хора продължава с неотслабваща сила, се увеличава и натискът върху съществуващата инфраструктура за приемане и регистрация на острова”.

 

Само през вчерашния ден служителите на ВКБООН са регистрирали 85 новопристигнали лодки. На северния бряг на острова има между 3500 и 4000 имигранти. Транспортът с автобуси е прекъснат, тъй като приемните центрове са препълнени. Някои бежанци се опитват да стигнат до административния център на Митилини, разположен на 70 км от брега.