В същия размер остават парите за майчинство за втората година на детето

 

По-високи пенсии ще има от догодина. Увеличение от 2,5 % от първи юли е заложено в новия проектобюджет на Националния осигурителен институт.

 

Минималната пенсия скача на 161 лева. Социалната за старост - на 118 лева. В същото време таванът на пенсиите "замръзва" на 910 лева.

 

"Прогнозният среден размер на пенсията за 2016 г. очакваме да възлезе на 331 лв. 26 ст. 8, 7 млрд. лв. е сумата, предвидена за пенсии през следващата година", заяви управителят на НОИ Бисер Петков, който представи проект на бюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 г. Очаква се малко нарастване на пенсионерите в средногодишния им брой през 2016 г., с 8000.

 

В същия размер остават и парите за майчинство за втората година на детето. През 2016-а те отново ще са точно 340 лева. Увеличение ще има при минималните осигурителни доходи - те ще се вдигнат средно с 6,6% , което е най-високият ръст от 2009-а година насам.

 

„Вторият важен параметър е средният осигурителен доход. Бюджетът е разработен при прогноза за средноосигурителния доход за 2016 г. от 755 лева месечно. Той е с 4,6% по-висок спрямо очаквания средномесечен доход за 2015 г. Това е другият фактор, който допринася за по-високите приходи на проекта в бюджета“, обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

 

Другият основен разход в бюджета са разходите за социални помощи и обезщетения, за които за 2016 г. е планирано 1, 2 млрд. лв. Налице е нарастване на планираните разходи спрямо същите за 2015 г. от 65 млн. лв. Има нарастване на паричните обезщетения за временна нетрудоспособност. Разходите за службите за социално осигуряване се запазват в размер на около 71 млн. лв.

 

Министърът на труда и социалната политика обобщи промените, които стават факт от 1 януари 2016 г.

 

С по два месеца се увеличава стажът на трета категория, за мъжете съответно – 38 години и 2 месеца, за жените – 35 години и 2 месеца. Възрастта за трета категория труд става 63 години и 10 месеца – за мъжете, а за жените - 60 години и 10 месеца.

 

"Следващата година предвиждаме и увеличение на възрастта за първа и втора категория. Жените първа категория ще се пенсионират през 2016 година при навършване на 48 години, мъжете на 52 години и 10 месеца. Това е увеличение с 4 месеца за жени, работещи първа категория и два месеца за мъже, работещи първа категория. Съответно втора категория – за жените 53 години, а за мъжете – 57 години и 10 месеца. От следващата година служителите в сектор сигурност също имат възраст за пенсиониране – 52 години и 10 месеца", подчертаха от НОИ.

 

Другата промяна, която също е отразена в проектозакона, е това, че ще се даде възможност за по-ранно пенсиониране. От следващата година влиза в сила текстът, с който при навършен стаж и недостигаща една година възраст, гражданите ще могат да се пенсионират със съответното намаление на пенсията с 0,4% месечно.

 

„Междувременно вече проработи и разпоредбата, свързана с възможността за прехвърляне на партиди от частните фондове в НОИ на хора, които са излезли вече в пенсия с натрупани сметки в универсални осигурителни фондове. Те нямат достъп до тях, докато не достигнат обща възраст за пенсия и съответно получават по-ниска пенсия от НОИ, при прехвърляне в НОИ те ще получават пълната си пенсия“, отбеляза Ивайло Калфин.

 

Подробностите - в Новините в 19 часа.