ООН разкритикува България за смъртта на афганистанския имигрант

 

ООН критикува България за смъртта на афганистанския имигрант. Агенцията за бежанците каза, че е "дълбоко потресена" от инцидента. Отправен е и призив към българските власти за "незабавно, прозрачно и независимо" разследване.

Още по темата

 

Инцидентът се превърна във водеща новина на всички големи световни медии, които подробно описват случая и реакцията на българските власти.

 

Ирландската RTÉ, Voice of America и Daily Telegraph цитират ВКБООН, че инцидентът е първият случай на фатално приключила стрелба, осъществена от гранични полицаи срещу мигранти в България. 

 

Въпреки че основният поток от мигранти, които в момента преминават през Югоизточна Европа, заобикаля България, за повече от година в балканската държава пристигнаха хиляди бежанци, коментира Daily Telegraph. Британското издание цитира Министерство на вътрешните работи, което по-рано този месец съобщи за увеличен натиск върху изнемогващата бежанска система на страната. 

 

Reuters припомня как миналата година международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч" е обвинила страната ни, че нарушава правото на убежище, като принуждава мигрантите да се връщат обратно в Турция - нещо, което София отрича. 

 

От началото на 2015 г. в България са влезли близо 11 хиляди бежанци. До края на годината се очаква техният брой да достигне 15 хиляди. По-голямата част от тях използват България като транзитен път към по-богати държави като Германия и Швеция, коментира Reuters.