Прокуратурата разследва инцидента в Средец

 

 

Имигрант от Афганистан беше застрелян от полицай край българо-турската граница. Това е вторият случай на убит имигрант в Европейския съюз. За часове новината се превърна в световна топ тема.

 

Инцидентът стана късно снощи на няколко километра от Средец. Според официалната

Още по темата

информация, трима гранични полицаи засекли група от 54 имигранти на 20 км от гранцата. Според МВР те били агресивни. Един от полицаите произвел предупредителен изстрел. Куршумът обаче рикоширал, твърдят полицаите, и повалил един от имигрантите. Малко по-късно той починал.

 

По непотвърдена информация, убитият е на 56 години. Смята се, че той е бил водач на групата.

 

По думите на главния секретар на МВР - групата на афганистанските мигранти била хомогенна. Състояла се от агресивни момчета със спортни тела. 54 мигранти срещу патрул от трима граничари. Главният секретар на МВР разказа още, че подчинените му били принудени да стрелят , за да респектират тълпата. За нещастие, първият изстрел се оказал и фатален за едно от момчетата със здрави спортни тела.

 

Стрелбата става под моста на пътя Средец-Бургас. От МВР твърдят, че групата афганистански мигранти била агресивна, но не и въоръжена. Оказала съпротива. 

 

"Към момента има задържани 54 нарушители, всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години. Самоопределят се с афганистански произход и определно са в добра спортна форма. Вие били ли сте в тъмницата в гориста местност и срещу вас имало ли е 54 млади мъже",  заяви Георги Костов, главен секретар на МВР. 

 

Кой точно е организирал групата и как е успяла да мине безпрепятствено 30 километра, ръководството на МВР не уточни. Час след инцидента прокуратурата започва разследване. За местните обаче не е тайна, че под моста често минават групи незаконни бежанци.

 

Полицаят, произвел изстрела, не е задържан. Афганистанските мигранти се намират в районното управление на гранична полиция. Те ще бъдат преместени в разпределения център в Елхово, където с тях ще работят и агенти от ДАНС. Любопитна подробност е, че денят на инцидента всъщност е първият работен ден на граничната дирекция в Елхово Радослав Сотиров.