Бежанците: Полицаите да ни пазят, а не да ни убиват

 

След инцидента в Средец бе назначена спешна среща на вътрешния министър Румяна Бъчварова с валията на Одрин и с граничните полицаи на "Капитан Андреево".  

 

Бъчварова защити действията на полицаите и даде ясно да се разбере, че няма да има оставки и уволнения в МВР заради инцидента на границата. 

 

"Това е ситуация, в която всяка една държава трябва да прояви достатъчна решимост, за да противодейства на такива опити. Това е ситуация, която е заплаха за националната сигурност и сигурността на гражданите. В ситуацията, в която са се намирали колегите срещу 54 мъже, млади и здрави, в крайна сметка са имали единствената възможност да осъществят категорични действия, за да ги спрат", заяви министърът.

 

В бежанския лагер в Харманли, който е най-големият в България, в момента има малко повече от 1000 души. Там живеят и Ферхад и Хасан. Научават за инцидента край Средец от екипа на

Още по темата

Нова. 

 

"Не знаех, че полицията действа така. Не съм чувал полицията да убива хора досега.  Те трябва да ни пазят, не да убиват", реагира Ферхад.

 

Tой идва от Сирия и е минал турско-българската граница благодарение на каналджия. Не е имал проблеми. Излязло му е 1 000 евро. Да мине границата е платило и семейството на Джуан. Те също смятат, че полицията трябва да помага.

 

Макар че повечето бежанци нямат намерение да останат в България, те са доволни от престоя си тук.


А бежанският поток към страната ни не стихва. От началото на годината досега са заловени повече от 23 000 бежанци. Само през миналата седмица са хванати 815 нелегални имигранти. В София задържаните чужденци само за миналата нощ са задържани 79 души без никакви документи. 

 

Репортер: Димитър Иванов