Около 60 000 пенсионери повече може да получат коледни добавки тази година

 

Рекорден бюджет за пенсии и социални плащания догодина. Така държавата отново ще трябва да пълни дупките в осигурителния институт. Този път се очаква дупката да бъде почти рекордните 5 милиарда лева. За какво ще отидат парите?


По традиция вече всяка година най-много пари в бюджета на НОИ се отделят за пенсии. Така догодина само за тях са заделени почти 9 млрд. лева. Освен това очакванията са да има и 60 000 нови пенсионери догодина. Така дефицитът, оказва се, е почти толкова колкото приходите. И държавата отново ще помага. Този път с почти 5 млрд. лева.


Освен това от юли догодина, пенсиите отново ще се увеличат. По познатия вече начин - си отново по Швейцарското правило - или с други думи с около 2 на сто.  


Зимата почти дойде, но Зорка отново е на улицата. Въпреки че вече е пенсионер. Продава онова, което може да откъсне от градината си, за да си купи нещо за вечеря.


„Много е трудно ама няма какво да направим. като сме остарели няма къде да отидем. Коприва продадох вчера, взех 2 лева да си купя мляко и хляб”, казва пенсионерката Зорка Груева.


Пенсията на Зорка е малко над 150 лева. Пари, които отиват предимно за сметките. Изчислява, че увеличението за нея от догодина отново ще е минимално с около 4 лева.


„Това е само за подигравка”, взмущава се Зорка.


Извън пенсиите обаче, парите за втората година от майчинството остават същите и догодина - 340 лева.


„Действително е добре да се подпомагат работещите родители с увеличаването на сумите за втората година се върви в обратната посока”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.


И още - от догодина работещите в различнисфери у нас ще трябва да се осигуряват на минимум 420 лева. Толкова колкото ще стане минималната работна заплата. Иначе - според социалният министър дупката в бюджета на НОИ ще започне да намалява още от 2017-та година.


Около 60 000 пенсионери повече може да получат коледни добавки тази година. Дали обаче това ще се случи, трябва да реши финаосовото министерство. На добавката се надява и Зорка.


Повече по темата гледайте във видеото.