Обикновените хора изпаднаха в двете крайности

 

Инцидентът със стрелба срещу мигранти в България предизвика лавина от мнения и коментари, както на политици, така и на обикновени хора.


Както обикновено, половината държава стана тесен специалист по казус, за който все още информацията е оскъдна. И все пак - политиците, очаквано яхнаха инцидента, журналистите - очаквано критикуваха всички - от участниците, през инситутциите до колегите си. А обикновените хора изпаднаха в двете крайности. От осанна до разпни го!

Още по темата


Националистите в лицето на Валери Симеонов, в типичния си стил пожелаха "стрелба на месо". Това, очаквано разгневи опонентите им от ДПС, според които това убива европейска идея идея за хуманизъм и се възползваха от момента да напомнят, че ако искането им към президента за свикване на Съвета за национална сигурност беше изпълнено, днес нямаше да има смърт на афганистанец.


Държавният глава изрази увереност в професионализма на полицаите, но и напомни, че страната ни никога не е проявявала нехуманно отношение към мигрантите.


В Реформаторския блок отново като че ли се разцепиха на две - докато Атанас Атанасов нарече действията на полицаите липса на обучение и обясни, че не са били в правото си да ползват оръжие, Радан Кънев призова да се спре с крайните коментари и заемането на каквато и да е позиция, преди експертите да кажат какво точно се е случило.


Божидар Димитров пък организира петиция, с която се настоява граничните полицаи да получат медали.


А обикновените хора отново се разделиха в двете крайности - едните обявиха полицаите за герои, призовават за смърт на всички бежанци и поставят повечето под общия знаменател наречен "талибани", други пък се възмутиха на действията на полицията и считат инцидента за чисто и просто убийство на невъоражен невинен човек. Някои от коментарите дори прерастнаха в лирика.


Остра реакция и от последните минути на Българския Хелзински комитет: "Срамна склонност на българската прокуратура е да проявява пристрастие към полицаите в случаи, когато те са отнели човешки живот. В редица такива случаи държавното обвинение действа така, че да прикрие служителите на МВР и те да не понесат наказателна отговорност".


Повече по темата гледайте във видеото.