Ани Салич и Николай Дойнов се срещнаха с жителите на село Крайново

 

Почти всеки ден групи бежанци минават през границата като режат оградата, прескачат я със стълби и отсечени дървета, или копаят тунели под нея. Това разказаха гранични полицаи и жители на селата край границата с Турция. 

 

Още по темата

Ани Салич и Николай Дойнов посетиха село Крайново в близост до българо-турската граница. През него всеки ден преминават групи бежанци.

 

Последният сигнал за влезли мигранти е подаден само няколко часа преди инцидента със стрелбата. Сигналът е подаден от Дани, който вижда автобус без регистрационни номера да се движи по горския път край село Крайново. В него има около 50 бежанци. 

Подобни гледки тук не са рядкост. През последните пет години 86-годишната баба Елена често се е срещала с тях. Групи от бегълци са минавали буквално пред нейната къща. В продължение на година и половина баба Елена среща бежанците, но след това започва изграждането на нова ограда, която да спре влизането на бежанците.  

 

Работниците обаче разказват, че от оградата тук са изградени едва около 200 метра. А трябва да бъдат няколко километра, за да спира нарушителите. 

 

"Като изграждат тази стена намаляха, сега е по-спокойно", коментира Ангелина Василева – кметски наместник на с. Крайново.  

 

Не е спокойно обаче за граничните полицаи, които всеки ден дават по 12-часови дежурства. Те са разпределени по двойки, а често се изправят срещу десетки емигранти. Според тях единственият начин да се предпази границата е да бъдат мобилизирани още хора и техника на браздата.