Вода е нахлула в машинното отделение

 

Турският кораб "Пазар" с 14-членен екипаж на борда изпадна в бедствено положение на 70 мили източно от Варна. Последва бърза спасителна операция с участието на военновъздушните сили. Заради силното вълнение плавателният съд започнал да се пълни с вода. 

 

Ситуацията с турския танкер е овладяна, уверяват от Морския спасително-координационен център. Там цял следобед следят какво се случва в морето край Варна. Екипажът е добре. 

 

Малко преди обяд в машинното на турския кораб започва да нахлува вода. От спасителния център изпращат на помощ най-близкия плавателен съд. 

 

Той е 3000-тонен, превозвал е олио за Истанбул, обясни Пламен Бонев, началник на сектор "Спасителна морска дейност" във Варна.

 

Причината за аварията на кораба е спиране на водна помпа в двигателното помещение, вследствие на което се е получил теч и водата е започнала да пълни машинното отделение. Доставена е втора помпа, но течът не е бил отстранен и затова корабът е останал на рейд в акваторията на Черно море. 

 

В разговор с капитана на изпратения хеликоптер „Пантер” екипажът отказал евакуация. Очаква се след този неприятен инцидент турският кораб да бъде доведен на буксир до пристанището във Варна, където евентуално да бъде отстранена неговата авария.

 

Репортер: Искра Урумова

 

Видео: БГНЕС