Чака се обаче балистичната експертиза, която трябва да е готова в понеделник

 

Съдебно-медицинската експертиза доказва, че граничарят Вълкан Хамбарлиев е стрелял във въздуха, куршумът е рикоширал и е улучил афганистанеца, който почина. Това заяви два дни след инцидента премиерът Бойко Борисов като се позова на патоатомите. 

 

Шефът на съдебна медицина Бургас Галина Милева потвърди думите на Борисов. Чака се обаче балистичната експертиза, която трябва да е готова в понеделник. Именно тя би могла да докаже по безспорен начин каква точно е била траекторията на куршума. 

Още по темата

 

Самоличността на простреляния все още не е изяснена, продължават разпитите на задържаните мигранти, но процесът е труден, тъй като разследващите разполагат само с двама преводачи. И докато разследващите мълчат, хората в Средец вече започнаха подписка в подкрепа на граничаря. 
 

Над 1000 души в Средец вече са се подписали в подкрепа на Вълкан Хамбарлиев. По думите на местните нелегалните мигранти са навсякъде. Екип на Новините на Нова тръгна към гората на село Богданово. То е на 38 километра от Средец, а по пътя има един единствен граничен пост, който е спрял съмнителен бус за проверка. Той е пълен с работници. 

 

Точно такива бусове обаче извозват нелегалните мигранти от границата към вътрешността на страната. В Богданово хората казват, че бежанците, както те ги наричат, са ежедневие. 

 

Баба Керка само преди няколко дни видяла група млади мъже със спортни тела в центъра на селото. Виждала е и друг път нелегални мигранти. Тя съветва да търсим ловците, които ще ни заведат. Ловците разказват, че гората пази следи от биваците на нелегалните. Водят ни по местността „Двамата близнака”, където още личат стъпите им. 

 

Пътят на нелегалните мигранти продължава през местността „Ачика”. Там е последният бивак, на който се натъкнали. Казват, че носят раници с дрехи. Когато завали, сменят дрехите, а мокрите ги зарязват в гората. И продължават през същата гора, оставяйки следи за другите нелегални мигринати.

 

Последната новост в трафика на нелегални мигранти били бусове без номера. Някой в групата трябва да има шофьорска книжка. Трафикантите му дават бусовете и ги пускат до там, докъдето не бъдат спрени от властите.