Щастливата развръзка обаче беше помрачена от псевдодебат

 

Лекари от русенската многопрофилна болница спасиха живота на мъж, прободен в сърцето. Щастливата развръзка обаче беше помрачена от псевдодебат - откъде накъде лекарите са оперирали умиращия човек, при положение че не са сърдечни хирурзи и болницата не разполага с кардиохирургия. За първи път лекарите-спасители се съгласиха да споделят своята позиция в ефира на "Събуди се".

 

"Бях дежурен на спешния кабинет, когато получихме информация, че към нас транспортират мъж с прободна рана в тежко състояние. Поехме го още от шокова зала и след кратък анализ решихме, че трябва да се действа своевременно и затова предприехме оперативна интервенция в условията на абсолютна спешност”, обясни д-р Йовчев.

 

"Това беше пътят. Ако не го бях отворил, болният щеше да умре в рамките на десетина минути”, обясни д-р Михайлов.

 

От операцията не са минали и две седмици. Диан обаче ни кани на разходка. Уверява ни, че за него е удоволствие да подишаме заедно чист въздух и че няма да се претовари. Как така е бил наръган с нож остава въпрос от предния живот на Диан. Сега за него най-важно е да благодари, че е оживял. 

 

Диан, както и всеки друг извън болничната бюрокрация, не е длъжен да знае, че ниво на компетентност на една болница е нещо съвсем различно от компетентността на самите лекари. Неговите спасители са обучени да действат при всяко спешно състояние. Болницата няма кардиохирургия и затова се води с по-ниско ниво на компетентност. Едва вчера Здравната каса се самосезира от публикация в столичен всекидневник и официално заяви, че няма повод да санкционира когото и да било.   

 

За да има кардиохирургия и в русенската болница, може да помогне и Диан, като започне да си плаща осигуровките. Засега с това се е заел таен благодетел. Оставащата част от дълга си Диан възнамерява да изплати сам, веднага щом стъпи здраво на краката си. Сърдечните са едни от най-скъпите клинични пътеки, а при прободна рана или инфаркт никой няма два часа да пътува от Русе до Варна.