Това предизвика съмнения за предизборни манипулации

 

Бюлетините и изборните книжа за местните избори пристигнаха в Стара Загора. Те нощуваха в склад на частна фирма, което предизвика съмненията на една от политическите сили за евентуални манипулации. Оказа се, че това не е нарушение на изборните правила, а всички процедури са спазени. 

Още по темата

 

Бюлетините за местните избори са били в Стара Загора още в неделя около обед. „Те дойдоха от печатницата на БНБ в София с ескорт от жандармерията. С тях пътуваха и по двама представители от 11 общински избирателни комисии и представители на областната администрация”, обясни председателят на ОИК в Стара Загора Теодора Крумова.

 

Изборните книжа са разтоварени в склад на частна фирма в индустриалната зона на Стара Загора. „Това не е прецедент, за изборите през 2011 година, 2012 година, 2013 година и 2014 година те са се съхранявали в други частни складове”, твърди Крумова.

 

Бюлетините за националния референдум пък са приети в общинска спортна зала. Мотивите – складът е по-голям, а входът му, за разлика от спортната зала – само един. Няма достъп на външни лица и има възможност да се охранява от полицията.

 

 

Няма никакви нарушения на нито един закон в България”, убеден е областният управител Георги Ранов. В понеделник представители на общините и на избирателните комисии получиха изборните книжа от базата на фирмата. Дали прокуратурата ще извърши проверка на процедурата, критериите и мотивите за използването на частен склад за съхраняване на изборните книжа предстои да разберем.

 

Междувременно в Министерството на външните работи се проведе обучение на секционните комисии, които ще работят по време на референдума извън страната. В тях влизат както представители на парламентарните партии, които имат право да изпратят свои наблюдатели, така и служители на министерството, които са ангажирани с провеждането на референдума в дипломатическите представителства на Българи в чужбина.

 

В МВР пък вече работи денонощно горещ телефон, на който можете да подавате сигнали за изборни нарушения. Номерът е 982 22 32 с код за София. Със същата цел е създадена и електронна поща - izbor@mvr.bg. Очакваме вашите сигнали за изборни нарушения  ТУК

 

Репортер: Анна Турлакова 

 

Нова телевизия те призовава да гласувате независимо. Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот.​