Процесът по така наречената афера „Червеи” беше отлаган на няколко пъти

 

Делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева тръгна по същество днес. Процесът по така наречената афера „Червеи” беше отлаган на няколко пъти. 

 

Делото се гледа при открити врата. Съдията Иван Коев се мотивира с редица международни и български актове. Той посочи, че чрез публичността се гарантира не само справедлив съдебен процес, но и правото на обществото да получава информация. 

Още по темата

 

Освен Янева обвиняем по делото е и бившият шеф на отдел „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. 

 

Владимира Янева е подсъдима за това, че в разрез със закона е разрешила, а после удължила до 300 дни, разрешението за следене на централния полицейски регистър. Янева е дала позволение да се използват всички средства, предвидени в закона, за следене на системата.


 
Операция „Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, данните – „изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди.


 
До това разкритие обаче не се стигна. Стана ясно само, че централният полицейски регистър е бил подслушван, следен и проверяван тайно и в разрез със закона, според прокуратурата.