Те участваха в 90-минутен експеримент

 

За първи път в България незрящи хора раздадоха белите бастунчета на зрящите и им дадоха нелеки задачи в едно напълно тъмно помещение да се опитат да се справят. Само за около 90 минути ролите се смениха и под ръководството на незрящите 12 души в пълна тъмнина, в едно от помещенията на Музея на София, се опитаха да се запознаят, да се наредят покрай масите по азбучен ред на имената си, да сглобят общо фигурки само по обяснения и накрая да се видят на светло, информира БГНЕС.

 

„Диалог на тъмно” е модел за социално предприемачество за незрящи, основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите.

 

„Целта е да съберем различни хора - представители на институции, НПО сектор, медии, за да се осъществи между тях диалог на различно ниво на тъмно, тъй като много често това не се получава на светло“, обясни Милена Михайлова, обучител и психолог.

 

"Бих препоръчал помощните материали за незрящите да могат да се купуват на по-приемливи цени, дори и говорещият софтуер, който е, оказва се, невероятно скъп. Около 18 000 са незрящите у нас, а само 10% от тях работят с компютър", обяснява Недялко Димов, който работи като преподавател по информационни технологии.

 

"Животът е един и същ за хората с дефицити и за тези без тях. Радваме се на хубавите моменти, а те са общи и за зрящи, и за незрящи. С нищо не сме по-различни от другите хора, дори и трудностите ни с гледането на децата са едни и същи", споделя Ели. Тя има дете на 8 г. и е изключително щастлива с него, както и Недялко с неговото дете на 10 г.

 

„Тъмнината и светлината за мен са едно и също нещо, но днес научих, че тъмнината може да е комфортно състояние и човек много добре в тази атмосфера да се обърне към себе си и към останалите“, каза в края на експеримента Гери. В живота тя се занимава с комуникации, но тук беше обект на едно предизвикателство, което накара не само нея, но и другите зрящи, да видят „на живо“ цветовете на общуването на тъмно.