Има ли ефект и какви са фрапиращите нарушения?

 

Четири дни преди изборите - двама търговци на гласове, записани от камерата ни, с условни присъди, а МВР с призив - да звъним на горещия телефон, ако някой поиска да купи вота ни. Има ли ефект?


В ситуационния център на МВР работи открита телефонна линия, на която се подават сигнали за изборни нарушения. Денонощно могат да се приемани такива сигнали. До момента броят им е повече от 300. Това обаче включва различните сигнали във всички структури на МВР, включително на тел. 112 , в конкретните районни полицейски управления, а също и по електронната поща. Повече от половината от подадените сигнали са за купуване на гласове. Има обаче и някои фрапиращи нарушения.


Купуване на гласове с пари, с хранителни продукти, например с риба. И не само - разкази как пътят до жилището на конкретен човек се сдобива с нови пречки посред нощ. Разменната монета е обещанието за 50 гласа в неделя. Така звучат историите, които получават тук. Сред хората, които ги записват, е Диляна.


„Всеки ден си е за себе си, ту е натоварено, ту – не. Сигналите са от две естества в случая, като главно е за купуване и продаване на гласове”, обяснява Диляна Бичева, оператор към телефон 112.


„Имаше сигнал в неделя, който беше свързан с отправени заплахи към кандидат за кмет в едно село около София”, обясни старши комисар Лъчезар Милушев от дирекция „Анализ и политики” в МВР.


След като дойде тук, сигналът се насочва към областните дирекции на МВР, към избирателните комисии или към прокуратурата.


„Когато се подават сигнали е добре те да бъдат конкретно насочени към определени лица, адреси, автомобили, за да могат проверките да бъдат по-ефективни”, добавя Лъчезар Милушев.


Освен към структурите на МВР, сигналите ви очакваме и на сайта novanews.bg в рубкирата „Моята новина”.


Сигнали продължават да се приемат тук – на телефон с код за София 02/982 22 32, а също и на електронната поща izbor@mvr.bg. Сигнали ще се приемат и в изборната нощ.


Нова телевизия призовава - гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот.