Президент Реджеп Ердоган е провел разговор с руския си колега Владимир Путин

Турция се подготвя за започването на нова бежанска вълна от Сирия, след като армията на президента Башар Асад, подкрепена от руски самолети, започнаха нова офанзива в страната, предаде БГНЕС.


„Готови сме за нея, ако се случи. Направена е подготовка те да бъдат подслонени в близост до (град) Килис“, каза турски представител на властта, пожелал анонимност. Според него в близост до града вече е построен лагер за настаняване на имигрантите.


Турският президент Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин заради срещата му със сирийския лидер Башар Асад вчера. В него турският държавен глава също е изразил притеснението си за възможна нова имигрантска вълна от страната.

 

Русия започна своите въздушни удари срещу цели в Сирия в края на миналия месец. Макар Москва да заяви, че те са насочени срещу терористични организации като „Ислямска държава“, Западът я обвини, че нейните действия са най-вече помощ за силите на президента Башар Асад. По данни на ООН последната офанзива на Русия и армията е предизвикала масово бягство от Алепо.


От началото на конфликта в Сирия в Турция, с която имат обща граница, е приела над 2,2 млн. бежанци.