За разпит в полицията са отведени седем души

 

Акция срещу купуването на гласове се провежда в Хасково. За разпит в полицията са отведени седем души, част от стройна структура за купен вот. Сред издирваните лица е и служител на местното дружествот "Паркинги и гаражи".

 

Още по темата

Очакват се арести на знакови фигури от ромската махала, които организират местното население за кого да гласува срещу пари.

 

По информация на Нова телевизия в кварталите "Република" и "Възраждане" действат трима основни дилъри на гласове - двама от тях са местни кметски наместници, другият е бивш общински съветник.

 

Основната разменна монета за глас в тези квартали са токът и узаконяването на незаконните постройки на голяма част от хората. И тук, в тези квартали, както в ромската махала на Самоков, има изградено частно енерго. Разпределителни пунктове за тока са именно къщите на дилъри на гласове. Към един от електромерите на дилърите са закачени над 50 домакинства. Местните пък плащат на дилърите (на гласове и краден ток) между 80-100 на месец, за да имат светлина и топлина в домовете си. Условието за местния вот е - ако гласуваш за зададения код, местните няма да плащат ток в следващите няколко месеца.


И тук, като в Гърмен, шантажът за вота са незаконните къщи на местните в кварталите "Република" и "Възраждане" - ако искаш да не ти я съборят, гласуваш, както ти кажат дилърите.

 

По непотвърдена официално информация тримата основни играчи в купуването на вота в Хасково са с прякори и имена Зекито, Милен и Орхан.

 

Полиция влезе и в дома на кметския наместник Златко Антонов-Зикито, сочен от полицията за един от основните дилъри на гласове в хасковския квартал „Република”.

 

„Не купувам гласове, нека да го докажат”, коментира Антонов пред Нова телевизия. Той категорично отрече твърденията да е създал частно енерго и да шантажира хората. "Има незаконни къщи, аз какво да направя", не отрече обаче той.

 

Над 10 полицаи са в дома му и извършват оглед и претърсване.

 

Любопитното е, че полицаите го откриха от втори опит. При първото им посещение Антонов не беше у дома си. Половин час след визитата той сам се прибра.