От следващата година се появяват и три нови предмета

 

Броят на учебните седмици според нов учебен план ще бъде увеличен за всички ученици, освен за тези в 12-ти клас. Това съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.


Проектът ще бъде качен на сайта на Министерството на образованието и науката и ще се обсъжда публично в следващите две седмици.

Още по темата

 

Идеята е децата от 1-ви до 4-ти клас да учат 34 седмици, учениците от 5-ти до 11 клас - 36 седмици. Само дванадесетокласниците ще учат както досега - 31 седмици.


Кастрева посочи, че това ще промени и графика на ваканциите - от 1-ви до 4-ти клас ще завършват на 15 юни, от 5-ти до 11-ти клас - на 30 юни, а 12-ти клас - на 24 май. 


Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от 2-ри до 4-ти клас в края на май. В периода от 5-ти до 7-ми клас се учи до 15 юни, а от 8-ми до 11-и клас - до 30 юни.


Седмичната натовареност на децата ще бъде от 22 часа за 1-ви клас, като тя постепенно ще се увеличава до 32 часа в гимназиален етап, каза още Кастрева.


Тя отбеляза, че по този начин МОН се стреми да промени факта, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия. В същото време трябвало на децата да се даде шанс да бъдат добре обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията на учениците и върху устойчивостта на знанията им.

 

Появяват се и три нови предмета в учебния план – предприемачество и компютърно моделиране в начален етап и гражданско образование – от 9-ти клас. 


От 1-ви до 12-ти клас учениците ще имат по два часа физическо.


От 1-ви до 4-ти клас децата ще учат по седем часа български език, а от 5-ти до 7-ми клас – по пет часа.


Обмисля се в езиковите гимназии да не се учат информационни технологии, за да се набляга на езика.


В общообразователните училища пък след 10-ти клас ще отпаднат химията, биологията и физиката.


В 1-ви клас няма да се учи чужд език.


От догодина вече наричаме предмета Труд и техника Труд и предприемачество.


В първия гимназиален етап – до 10-ти клас, ще се учат по един срок музика и по един - изобразително изкуство.