Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес кюрдски групи, че искат да превземат Северна Сирия и посочи, че Анкара няма да позволи това да се случи, предадоха Ройтерс и БТА.

 

В реч в Югоизточна Турция Ердоган критикува включването миналата седмица на сирийския град Тел Абияд в автономна политическа структура, създадена от кюрдите.

 

"Всичко, което искат, е да превземат изцяло Северна Сирия", каза Ердоган. "При никакви обстоятелства няма да позволим Северна Сирия да стане жертва на тяхната схема. Защото това представлява заплаха за нас и не е възможно за нас - Турция, да кажем "да" на тази заплаха".

 

Турция е разтревожена от териториалните придобивки на кюрдите в сирийската гражданска война, тъй като се опасява, че това може да разбуди сепаратизъм сред кюрдското малцинство в Турция, посочва Ройтерс.

 

През юни Кюрдските сили за самоотбрана изгониха "Ислямска държава" от сирийския град Тел Абияд, на границата с Турция, с помощта на предвожданите от САЩ въздушни удари. Миналата седмица местният ръководен съвет обяви града за част от системата на автономно самоуправление, установено от кюрдите.

 

Сирийските кюрди са установили три автономни зони, или "кантона", в Северна Сирия откакто избухна гражданската война в страната през 2011 г. Те отричат да имат за цел създаване на собствена държава.

 

Превземането на Тел Абияд от Кюрдските сили за самоотбрана свързва контролирания от кюрдите кантон Кобане, който бе обсаден от "Ислямска държава" миналата година, с по-големия кантон Джазира, който е на изток и граничи с Ирак, отбелязва Ройтерс. През последните три десетилетия Турция се бори да сложи край на бунта на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз. ПКК се активизира с почти ежедневни атаки от юли насам, когато примирието с Анкара се разпадна. 

 

Анкара обвинява политическото крило на сирийските кюрди - партията "Демократичен съюз", в дълбоки връзки с ПКК. Турция е гневна на ролята, която кюрдите си спечелиха, с подкрепата на САЩ, в борбата срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия, посочва Ройтерс.

 

Ердоган също така критикува страните, които предоставят помощ на сирийската кюрдска партия "Демократичен съюз", без обаче да ги назовава.

 

"В момента има 1400 членове на ПКК в "Демократичен съюз". Няма смисъл да пренебрегваме това, то е факт", каза Ердоган. "Но всички тези страни, които изглеждат приятелски настроени към нас, опитват да направят така, че да изглежда обратното. Каквато и оръжейна помощ да получават те ("Демократичен съюз"), тя идва от тези страни. Ние знаем много добре чии оръжия", каза Ердоган.

 

По-рано този месец Кюрдските сили за самоотбрана обявиха нов съюз с малки групи от арабски бойци и групата получи по въздуха доставка на леки оръжия и муниции от американските сили в Североизточна Сирия.

 

Вашингтон даде сигнал, че може да насочи финансиране и оръжия към арабските командири на терен, които сътрудничат с Кюрдските сили за самоотбрана.