Всичко е въпрос на доза, смята проф. Байкова

 

Шунка, кренвирши, бекон увеличават риска от рак. Това сочат данни на Световната здравна организация.

 

Според диетолога проф. Донка Байкова обаче това не е съвсем вярно. 

 

„Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото”, обясни проф. Байкова. 

 

„Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата”, коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси. 

 

„Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден наведнъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ”, заяви Вътев.

 

Съветите за ядене на експертите гледайте във видеото!