Решението трябва да бъде разгледано и в пленарна зала

 

Временната парламентарна комисия предложи на парламента да паднат имунитетите на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов заради инцидента на ул. "Раковски” преди две седмици. За събитията около НАТФИЗ ще се решава на допълнително заседание.

 

Депутатите от временната комисия решиха заседанията да се провеждат при закрити врата. Така се стигна до скандал, след като привържениците на „Атака” пристигнаха с желание да присъстват на заседанието. Нито те, нито пък журналисти бяха допуснати с мотива, че има секретна информация – данни за свидетели, както и материали по досъдебното производство. Стигна се до спречкване на вратата на комисията. 

 

Допуснати бяха само Волен Сидеров и Десислав Чуколов, които обаче бързо излязоха с обвинения, че „това е трибунал и комисията изпълнява поръчка”.

 

"Досега няма такъв случай на закрито заседание да не се допускат народни представители. Комисията се е събрала с точно определена поръчка без да слуша никакви аргументи”, заяви Сидеров.

 

"Не се отказвам от депутатския си имунитет, за да се убедят хората в това как действат правилата”, добави той.

 

Припомняме, че среднощните акции на Волен Сидеров и Десислав Чуколов предизвикаха два пъти желанието на главния прокурор към техните имунитети. Затова депутатите решиха да си спестят комисия за всеки отделен казус и създадоха една. 

 

Въпреки бурните реакции в социалните мрежи, залата днес остана притихнала. Дебатът мина в абсолютното мълчание на Реформаторския блок и опозицията, но пък едни срещу друг се изправиха националистическите врагове. Така комисията беше създадена. Всеки даде по двама от своите, оглавиха я ГЕРБ, а Анна Баракова получи място в нея, за да проучва извършили ли са двама депутати престъпления от общ характер.

 

Междувременно симпатизантите на „Атака” се събраха пред парламента час преди депутатите да започнат работа. Освен партийни знамена и българския трибагреник, някои се включиха в митинга с руското знаме. 

 

И докато едни прегръщаха общохристиянската кауза, други протестираха срещу политическото статукво и срещу медиите. Сред дошлите в подкрепа на Сидеров на площада имаше и двама свещеници.

 

Някои пък протестираха срещу новата диктатура. На митинга дойдоха и младежи. И докато едни бягаха от медийното внимание, други се забавляваха като се снимаха с послания от митинга. Митингът се премести пред Министерския съвет, където „Атака” поиска оставката на правителството.