Разследван за търговия с гласове стана съветник

 

Разследван за купуване на гласове влиза във властта с над 600 преференции. Юсни Ибрям буквално скочи в местния парламент в Стара Загора от 26-о на второ място. 

 

През 2013 година същият призна пред съда, че е купувал гласове в полза на ДПС, но впоследствие оспори самопризнанията си и беше оправдан. Смени и партията и на тези избори се яви като кандидат не на ДПС, а на Реформаторския блок – от квотата на партията на Корман Исмаилов.

 

643 преференции осигуриха кресло в общинския съвет в Стара Загора за Юсни Ибрям. Разследван, осъден и после оправдан за търговия с гласове. Останалите около 400 гласа преференциален вот Ибрям получава от централните градски секции, по думите му - с честна агитация, а не с купуване на гласове.

 

Биографията на бъдещия съветник е повече от съмнителна. Признава пред съда, че през 2013 година плащал по 44 лева на хора, за да гласуват в полза на ДПС. След това обжалвал и изчистил съдебното си минало.

 

Включването му в листа на Реформаторите от партията на Корман Исмаилов се оказа изненада за съпартийците му. Някой от тях дори се отказаха от участие в изборите.

 

Общо становище на Реформаторите дали Ибрян да се откаже от властта засега обаче няма. Изборът си е негов, смята водачът на листата и вече общински съветник Румен Димитров. Партийната дисциплина спазват дори и тези, които искат повторно преброяване на преференциите заради възможността все пак да станат общински съветници.

 

Шефът на партията на Корман Исмаилов в Стара Загора Сунай Хаджъ отказа да застане пред камерата на Нова телевизия. Заяви обаче, че няма причина Юсни Ибрям да се оттегля от спечеленото място в общинския съвет. Така след двата си мандата като съветник от ДПС, разследваният за купуване на гласове Ибрян очаква третия, но вече като представител на Реформаторите.

 

Репортер: Анна Турлакова